Ξεκάθαρα λόγια

Ανανεώθηκε 28/04/20

To CCFB ξεκίνησε σαν ένα σύστημα της "πίσω αυλής", όπως λέμε. Στόχος να μαζεύονται 2-3 καλοί φίλοι και να κάνουν εξάσκηση σε αυτά που γουστάρουν. Με τον καιρό αναπτύχθηκε, ξεκινώντας σαν ιδεά το 1994 στην Αγγλία, όπου εμπλουτίστηκε με γνώση και εμπειρία. Μελέτησα αρκετά συστήματα κινεζικής αλλά και φιλιπινέζικής προέλευσης.

 

Αμφισβήτησα, αμφισβητήθηκα, λασπώθηκα, προδόθηκα και πόνεσα αλλά κατάφερα να δημιουργήσω το "παιδί μου" πάντα με ψηλά το κεφάλι και με την βοήθεια 2-3 μαθητών μου. Το σύστημα είναι καθαρά βιωματικό. Ξεκίνησε, με επιρροές και ύλη άλλων, τρίτων, αλλά αξιόλογων συστημάτων. Γνώρισα δασκάλους αξιόλογους καλούς και κακούς.

Είμαι περήφανος διότι σήμερα το CCFB απαρτίζεται 80% από δικιά του ύλη, δυναμική και εξελίξιμη. Τίποτα δεν είναι πια στάσιμο ή σταθερό. Το CCFB είναι δυναμικό, συνεχώς αλλάζει και αναπτύσσεται.

Μετά από τόσα χρόνια άρχισαν να βγαίνουν και κάποιοι εκπαιδευτές, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Δεν έκανα χάρες σε κανέναν καθώς δεν φημίζομαι για την "εύκολη" διδασκαλία μου. Διατήρησα τον χαρακτήρα της "πίσω αυλής" και μετέδωσα στους μαθητές μου τον ίδιο χαρακτήρα αλλά και την αγάπη για την πολεμική τέχνη αλλά και τις τέχνες γενικά. Για κάποιους μαθητές μου απέτυχα, βλέπεις ο κακός τους εγωισμός κυριάρχησε. Αλλά οι ευθύνες βαραίνουν εμένα ως δάσκαλο και ως άνθρωπο που άργησα να δω τα σημάδια.

 

Ο χαρακτήρας του CCFB κρατήθηκε σε ένα επίπεδο καλαισθησίας αλλά και ρεαλιστικότητας, όσο αυτή είναι εφικτή λόγω του ότι έχουμε να κάνουμε με όπλα. Όλοι μας έπρεπε να καταλάβουμε ότι καλές οι γροθιές και οι κλωτσιές αλλά υπάρχουν και άλλα πέρα από αυτό όπως η εντιμότητα και η ντομπροσύνη, η ομάδα και το ομαδικό πνεύμα είναι αυτό που θα σε κρατήσει ενωμένο ώστε να ανταπεξέλθεις στις αντίξοες συνθήκες. Να βοηθάς τον άλλον από το στέρημα σου!

 

Ζητώ συγνώμη από τους μαθητές μου, γιατί δεν είχα σχολή να μοιραστώ παρά μόνο αγάπη γι'αυτό που κάνω. Πάντα η ύπαιθρος κυριαρχούσε με κάποια διαλείμματα φιλοξενίας και στέγασης. Και αυτός είναι ο λόγος που χαρακτηρίζω το σύστημα σαν "άστεγο".

 

Στην πορεία έκανα φανατικούς εχθρούς, αλλά και κάποιους καλούς φίλους και συνεργάτες, δεν πέρασα απαρατήρητος και αυτό με ικανοποιεί. Το CCFB άρχισε να ταξιδεύει και εκτός συνόρων, και αναπτύσσεται και σε άλλες χώρες. Το CCFB ενέπνευσε και άλλα συστήματα ώστε να "κλέψουν" λίγο από την ύλη του. Όμως δεν με πειράζει, αυτό που με πειράζει είναι να μην αναφέρεσαι στο ρίζωμα και την καταγωγή. Προσωπικά πάντα ανέφερα στους μαθητές μου από που προέρχεται αυτό που μαθαίνουν, το σύστημα , την ιστορία, τον δάσκαλο!

 

Η διδακτική μέθοδος και η παιδαγωγική που ακολουθώ είναι δικής μου εμπνεύσεως, προσπαθώ να μην ενοχλώ. Αφήνω τα φίδια να συρθούν γύρω μου, αλλά αν με ακουμπίσουν θα τους συνθλίψω το κεφάλι. Ξέρω ότι είμαι μόνος μαζί με τους εκπαιδευτές μου και λίγους καλούς φίλους και μαθητές.

 

Δέχομαι δύσκολα ανθρώπους για εκπαίδευση. Αν τους δεχθώ θα πρέπει να πληρούν κάποιες προυποθέσεις όπως το να έχουν τρέλλα, δίψα για γνώση, και να είναι ντόμπροι απέναντι στον εαυτό τους και ύστερα σε μένα. Αλλιώς απέναντι μαζί με τα άλλα λάμα και φτύσιμο.