Η εξαπάτηση στις μαχητικές τέχνες

Ανανεώθηκε 16/12/19

Και ξαφνικά έβγαλε τον λαγό από το καπέλο του, χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς. Μαγικό κόλπο θα πει κάποιος ή παιχνίδι του εγκεφάλου. Πως μπορεί αυτό το κόλπο να βρεί εφαρμογή στις πολεμικές τέχνες; Φαντάσου να μπορείς να βγάλεις το μαχαίρι σου χωρίς να σε δει ο αντίπαλος σου; Φαντάσου κυριολεκτικά να είσαι πιο γρήγορος από την σκιά σου (κάτι σαν τον τυχερό Λουκ) ή να νομίζουν οι άλλοι ότι είσαι;

 

Όπως στα ταχυδακτυλουργικά τρυκ έτσι και εδώ μεγάλο ρόλο παίζουν οι γωνίες θέασης. Το, σε ποιά θέση βάζεις το σώμα σου σε σχέση με το αντιπαλό σου και το όπλο σου είναι καθοριστικό για το αποτέλεσμα της συμπλοκής. Το πως κρατάς "αόρατο" το όπλο σου και δεν το βλέπει κανείς είναι κάτι που διδάσκεται στο CCFB. Δεν μπορείς να παράγεις αντίδραση σε δράση που δεν βλέπεις.

Εκμεταλεύσαι την αδυναμία του εγκεφάλου να μην μπορεί να επεξεργαστεί κάτι που δεν βλέπει με τα μάτια και σαν ταχυδακτυλουργός δίνεις την "παραστασή" σου. Απαιτείται αφοσίωση, ταχύτητα και πολύ εξάσκηση για να πετύχεις το σωστό αποτέλεσμα. Σημαντικό είναι να έχεις εξοικειωθεί με τα ¨γρήγορα τράβηγματα¨ αλλά και την σταθερή θέση από όπου βγάζεις το όπλο σου. Εδώ μεγάλο ρόλο παίζει η ζώνη μας και ο εξοπλισμός μας.

Η τακτική εξαπάτησης περιλαμβάνει και κόλπα ψυχολογίας ή όπως τα λέω "mind fuck". Για παράδειγμα, έχεις έναν αντίπαλο μπροστά σου που με την κατάλληλη "λεκτική τακτική" τον κάνεις να βηματίσει προς εσένα (ίσως νευριασμένος). Με το που απλώσει το βήμα του έχεις μπει στην μηριάια αρτηρία γιατί απλά σου είναι πιο εύκολο έτσι. Μια απλή ερώτηση πριν την συμπλοκή μπορεί να αποπροσανατολίσει τον αντίπαλο. Στιγμιαίο "θόλωμα" μυαλού ισούται με δισταγμό. Ο δισταγμός είναι καθοριστικός για την έκβαση και το θετικό αποτέλεσμα μιας γρήγορης συμπλοκής που κρατά 2 - 3 δευτερόλεπτα.

 

Σε κοιτάει άγρια; Κάντον να γυρίσει το κεφάλι του ώστε να του καταφέρεις το κτύπημα που εσύ θες στο σαγόνι. Θες γρήγορα κτυπήματα που να προκαλούν απώλεια αισθήσεων ή και σακάτεμα, διότι πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι αντιπάλοι. Πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλή ανατομία, πχ, πως με μια κλωτσία θα διαλύσεις τους πλάγιο-χιαστούς στο γόνατο; Πως θα βγάλεις μια επιγονατίδα εκτός θέσης; Πως θα τον ρίξεις αναίσθητο με ένα κτύπημα; Και στην έκτακτη ανάγκη πως μπορείς να καθαρίσεις το γρηγορότερο δυνατό ή πως θα τον αφήσεις χωρίς αέρα.

 

Ο αντίπαλός σου πρέπει να γίνει η "μαριονέτα" σου! Καθορίζεις εσύ την σκέψη του και την κινησή του πριν καν αρχίσει η συμπλοκή! Για να γίνει αυτό πρέπει να έχεις δαμάσει την κορτιζόλη σου, τον φόβο σου, την σκέψη σου και την ματιά σου. Μάθε να "κατευθύνεις" ανθρώπους εκεί που τους θες. Μια καλή εξάσκηση είναι μέσω της συζήτησης και του πόκερ. Το χιούμορ και η ατάκα παίζουν σημαντικό ρόλο στην γρήγορη σκέψη και στην ενναλαγή των συναισθημάτων του ανθρώπου που το δέχεται ή πλήττεται από αυτό. Το σκάκι σε μαθαίνει τακτική σκέψη και στρατηγική. Τα τραπουλόχαρτα σου μαθαίνουν εξαπάτηση και πως να κατευθύνεις τις αποφάσεις του απεναντί σου. Προαπαιτεί σκληρή εξάσκηση με πέισμα και μεθοδικότητα, όπως όλα τα πράγματα που θές να κάνεις καλά.

 

Η ματιά σου πρέπει να είναι εστιασμένη στα μάτια του αντιπάλου, χωρίς να δείχνει φόβο. Οι αισθήσεις σε κόκκινο συναγερμό και το μυαλό να δουλεύει βγάζοντας "καπνούς" από την χρήση. Η ματιά εξασκείται. Μια καλή άσκηση για την "σκλήρυνση της ματιάς" είναι: κοίτα τον άλλον στα μάτια μέχρι να κατεβάσει το κεφάλι του. Και αν δεν το κατεβάσει και πάει για εμπλοκή τότε ¨παίξε¨ με τα λόγια και αποπροσανατολισέ τον.

 

Υπάρχει μια απόσταση γύρω σου που αν παραβιαστεί θα χάσεις το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού! (χάσμα αντίδρασης ή κενό αντίδρασης). Κράτα την απόσταση που πρέπει και όταν πρέπει "ξάφνιασε" ακόμα και τους δαίμονες. Να είσαι ταχύς και ακριβής σαν χειρουργός. Μελέτα, ρώτησε και μάθε ανατομία. Οι περισσότεροι μπερδεύουν την καρωτίδα τους με την τραχεία τους.

 

Ο ξαφνικός οξύς πόνος , η "γρήγορη σκέψη" και η απορία, θολώνουν τον εγκέφαλο. Οι πιό πολλοί από εμάς (τους εκπαιδευόμενους στο σύστημα) έχουν εξοικειωθεί με τον οξύ ξαφνικό πόνο. Στο CCFB δουλεύουμε αρκετά με την θολότητα μυαλού και την γρήγορη σκέψη. Οι μαθητές μου ξέρουν τι εννοώ!

 

Ο ξαφνικός και οξύς πόνος μπορεί να αλλάξει την θέση σώματος του αντιπάλου και έτσι να μπορέσεις να διεισδύσεις σε κάποιο ζωτικό σημείο που λίγο πριν ήταν καλυμμένο από την στάση του σώματος. Συνήθως οι ώμοι καλύπτουν σαγόνι αλλά και το σαγόνι καλύπτει την τραχεία, βρες την τακτική που θα του τα αφήσεις όλα ακάλυπτα για να κτυπήσεις. Άστον να σε υποτιμήσει και τότε κτύπα, αντιθέτως μην υποτιμάς κανέναν! Όλοι μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι ο καθένας για τους δικούς του λόγους! Προσοχή εσύ μπορεί να προστατεύεις την περιουσία σου και ο άλλος την ζωή του! Θα σε καθαρίσει γι'αυτό.

Μάθε να δουλεύεις τα "εργαλεία" σου ενώ είσαι φαγωμένος, ενώ είσαι κούρασμένος, ενώ είσαι γενικά παραδομένος σε σωματική αλλά και ψυχική κακουχία. Εδώ διαφέρει και αυτός που ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες σαν στάση ζωής από έναν αθλητή. Πχ στον αθλητισμό δεν είναι σωστό να κάνεις προπόνηση με γεμάτο στομάχι, στην αυτοπροστασία όμως είναι μια κατάσταση που πρέπει να έχεις εκπαιδευτεί. Και γενικά όταν κάνεις τετοιου είδους προπονήσεις μην αναζητάς τις τέλειες συνθήκες. Στην μάχη τίποτα δεν είναι τέλειο.

 

Η ατέλεια και η κακουχία που δεν έχεις συνηθίσει θα σε γονατίσει και θα σε συνθλίψει.

Το πραγματικό όπλο είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος και το πως λειτουργεί, πρέπει να τον έχεις σωστά ακονισμένο και προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει την ωμή δύναμη.