Μαζικές επιθέσεις

Ανανεώθηκε 17/12/19

Δεν ξέρω γιατί ο κόσμος πήρε τέτοια τροπή, το μόνο που σίγουρα μπορώ να πώ είναι ότι οι συμπλοκές έχουν αλλάξει. Δεν έχουν τιμή ή αξιοπρέπεια, είναι συνήθως ένοπλες και συχνά δεν εμπλέκουν ένα άτομο αλλά πολλά μεταξύ τους άτομα.

 

Στο CCFB παρουσιάστηκε η ανάγκη να γίνει εκπαίδευση πάνω σε μαζικές επιθέσεις και τακτικές. Ο στόχος είναι ένας, να επιβιώσεις με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες. Μια επιβίωση που συχνά έχει κόστος, το εξευτελισμό σε διαφορετικές μορφές, είναι οι τακτικές που θα αποπροσανατολίσουν τους αντιπάλους, είναι ο βίαιος χαρακτήρας που κάποιος πρέπει να έχει για να μπορέσει να επιβιώσει, είναι ο εγωισμός του που πρέπει να "καταπιεί".

Μια γενική συμβουλή, σαν εκπαιδευτής είναι... "Aποφύγεται κάθε είδους συμπλοκής ακόμα και όταν ξέρετε ότι θα βγείτε νικητές". Μια συμπλοκή βλάπτει πάντα και τις δύο μεριές.

 

 

Ρόλοι που χρησιμοποιώ στην παιδαγωγική/εκπαίδευση για τις μαζικές επιθέσεις.

 

Ξεχωρίζω 7 βασικούς ρόλους για τους feeder/επιτιθέμενο.

 

 

  • Ρόλος 1 (Ωμή δύναμη) feeder με γάντια πυγμαχίας 10 ή 12 oz και επικαλαμίδες. Είναι αυτός/οί που θα ρίχνουν τις γροθιές ή τα λακτίσματα με δύναμη και προσπαθούν να "λυγίσουν" τον receiver.

 

 

  • Ρόλος 2 (Τεχνική κατάρτιση) feeder με γάντια MMA. Είναι αυτός/οί που θα δουλέψουν με τεχνική (γραπώματα, κλειδώματα, ρίψεις κα) και ευαισθησία.

 

 

  • Ρόλος 3 (Οι ασπίδες) feeder με επικαλαμίδες και ασπίδες. Εμβολίζουν τον receiver και τον θέτουν εκτός ισορροπίας. Επίσης τον νευριάζουν και τον εξαντλούν. Η επίθεση του receiver προς τις ασπίδες μπορεί να εκδηλωθεί ελεύθερα και με οποιοδήποτε "εργαλείο" του σώματος του. Και πάντα προς την ασπίδα.

 

 

  • Ρόλος 4 (Οι οπλοφόροι) feeder με επικαλαμίδες, γάντια MMA και δεν είναι άοπλοι. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και η αντιμετωπισή τους γίνεται κάτω από στρες. Οπλοφόρος μπορεί να είναι κάποιος άλλος ανεξάρτητος feeder ή να γίνει ξαφνικά κάποιος από τους παραπάνω ρόλους. Οι οπλοφόροι feeder πιθανόν να είναι περισσότεροι του ενός και να είναι κρυφοί. Η εισαγωγή και η αναδιπλωσή τους γίνεται ύπουλα και ξαφνικά.

 

 

  • Ρόλος 5 (Zombie) συνήθως χωρίς εξοπλισμό. Είναι ένας ρόλος που τον χρησιμοποιώ όταν θέλω να εκπαιδεύσω κάποιον, κινείται λιγο πιο αργά και σου δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσεις τις τεχνικές σου πάνω του. Δεν φέρνει ιδιαίτερη αντίσταση όπως οι παραπάνω ρόλοι αλλά σε προετοιμάζει για να εισέλθεις στις βίαιες και γρήγορες μαζικές επιθέσεις.

 

 

  • Ρόλος 6 (Σκιάχτρο) χωρίς εξοπλισμό. Σημαντικός ρόλος για να μπορέσει ένας αρχάριος να μάθει κινησιολογία για την επιθεσή του σε σημεία με απόλυτη ακρίβεια! Το σκιάχτρο διακρίνεται από την ακινησία του.

 

 

  • Ρόλος 7 (Χάρος) με ή χωρίς εξοπλισμό. Προκαλεί στρες και βελτιώνει την ταχύτητα του εμπλεκόμενου. Μπορεί να κινηθεί αργά αλλά και γρήγορα. Εξαρτάται πάντα από το σενάριο της κάθε εκπαίδευσης. Με το που σε ακουμπήσει "πεθαίνεις".

 

Ο receiver/αμυνόμενος πρέπει να είναι σαν λυσσασμένη γάτα. Πρέπει παρά την κούραση και τον πόνο να μπορέσει να ανταπεξέλθει των περιστάσεων μιας μαζικής επίθεσης. Τα διάφορα σενάρια και τακτικές μαζικών επιθέσεων ξεκινάνε με χαλαρό τρόπο και μάλιστα στην αρχή θα μπορούσε να είναι και διασκεδαστικά και καταλήγουν να είναι γρήγορα, δυνατά και γεμάτα στρες.

 

O receiver πρέπει να μπεί στην διαδικασία παραγωγής κορτιζόλης ώστε να μπορέσει να την δαμάσει και να αντέξει τις επιθέσεις και την κούραση. Συχνά οι επιτιθέμενοι τον ενοχλούν λεκτικά και με χειρονομίες με σκοπό να τον κάνουν να "ξεφύγει".

 

 

Οι συγκεκριμένες προπονήσεις γίνονται πάντα κάτω από την επιβλεψή μου γιατί ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος για κάποιον μίκρο-τραυματισμό.