Κατάσταση Μυαλού - Mindset

Ανανεώθηκε 17/12/19

Στις διδασκαλίες μου χρησιμοποιώ τον όρο mindset (μαχητική κατάσταση μυαλού) στα αγγλικά και έτσι θα ήθελα να τον χρησιμοποιήσω και εδώ. Με την ανάπτυξη του παρόντος άρθρου θέλω να βοηθήσω όποιον θέλει να καταλάβει.

 

Η μαχητική κατάσταση μυαλού, όταν το ψέμα γίνεται αλήθεια. Όταν η κατάσταση για την οποία εκπαιδευέσαι αποκτά οντότητα γίνεται αληθινή και απειλητική. Σίγουρα όσες σκληρές προπονήσεις και να κάνεις δεν θα μπορέσεις ποτέ να βιώσεις την πραγματικότητα, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι βίαιη, απρόσμενη και διαφορετική.

Στο πέρασμα του χρόνου δίδαξα πολύ κόσμο αλλά πολύ σπάνια είδα το mindset σε μαθητές. Απλοί καθημερινοί άνθρωποι που έρχονται να μάθουν αυτοάμυνα, νομίζοντας ότι κάνοντας 3 φορές την βδομάδα και περνώντας τα level είναι έτοιμοι. Κάποτε έτσι νόμιζα και εγώ αλλά δεν είναι καθόλου έτσι.

Το βίωσα, το ένοιωσα σε κάθε κλαμπ της Αγγλίας που δούλεψα "πόρτα". Κάθε βράδυ ήταν διαφορετικό, κάθε βράδυ και διαφορετικός καυγάς, κάθε βράδυ είχα φόβο για το τι πρόκειται να συμβεί! Πάντα όμως ήμουν εκεί να προστατέψω τους συναδέλφους μου αλλά και το αντίθετο. Εκεί είδα πόσο απαραίτητο είναι το mindset για να επιβιώσεις. Το mindset είναι η μεταμόρφωση της γάτας σε τίγρη, τα πάντα δούλευαν στο κόκκινο.

 

Σαν ασκούμενος του Gong fu αυτό που προσπαθούσα ήταν να γίνω το ζώο που εξασκούσα συνήθως τίγρη και αετό. Αρπακτικά και τα δύο, άρα και οι τεχνικές μου έπρεπε να είναι επιθετικές και άγριες.

Τα πάντα όμως ξεκινούσαν από την ματιά. Έπρεπε να είναι εστιακή σαν να συγκεντρώνεσαι μπροστά σε έναν τοίχο και προσπαθείς να τον γκρεμίσεις με τα μάτια. Άρα ένας βασικός παράγοντας για την απόκτηση του mindset είναι η εξάσκηση της ματιάς. Ο έλεγχος της κορτιζόλης είναι ένας ακόμα παράγοντας. 


Η προπόνηση αδρεναλίνης/κορτιζόλης διαφέρει και είναι επικίνδυνη. Πρέπει να πω ότι με τέτοιες προπονήσεις δύσκολα κοιμάσαι το βράδυ (έως και καθόλου) και καλό είναι να μην γίνονται συχνά.

Όταν έχεις να κάνεις με μαχαίρι τότε το τελευταίο ζωντανεύει, είναι από αλουμίνιο αλλά ξαφνικά γίνεται κοφτερό ατσάλι έτοιμο να σου αφαιρέσει την ζωή. Κάνεις τα αδύνατα δυνατά να αμυνθείς, να το αποφύγεις ή να επιτεθείς. Το εμποδιό σου είναι ένα. Το μυαλό σου, εκει γίνονται όλα. Νοιώθεις φόβο και είσαι κάτω από στρες. Στην αρχή η τεχνική σου είναι άτσαλη, αλλά φτιάχνει με την εμπειρία που αποκτάς από τέτοιου είδους προπονήσεις.

 

Μπορείς από την απόλυτη ηρεμία ξαφνικά να "στρίψεις" έχοντας όμως τον έλεγχο του τι κάνεις; Το mindset είναι μια μεταμόρφωση του ανθρώπου σε ατσάλι, σου ρίχνουν γροθιές και εσύ γελάς. Ο θυμός μπορεί να σου βγάλει το mindset αλλά συνήθως είναι ανεξέλεγκτο και σου θολώνει την σκέψη.

Μπορώ να δείξω κάτι τέτοιο σε ένα γυμναστήριο; Η απάντηση είναι όχι. Προσπάθησα και απέτυχα. Κάποια πράγματα για να τα επιτύχεις χρειάζεσαι και τις κατάλληλες συνθήκες. Ένας ακόμα λόγος που διατηρώ υπαίθρια μαθήματα είναι γιατί η ύπαιθρος δίνει τις κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια και ανάπτυξη του mindset.

 

Ο πόνος είναι συνδεδεμένος με το mindset. Όταν πονάς στο πόδι και δεν μπορείς να περπατήσεις τι είναι αυτό που σε κάνει τελικά να περπατήσεις; Η μαχητική κατάσταση μυαλού, το να απαρνηθείς την ίδια σου την ύπαρξη. Να το πάρεις και να το καταπιείς.


Μια λυσσασμένη γάτα έχει το κατάλληλο mindset.

Όταν μπαίνεις στον χώρο προπόνησης αλλάζεις. Όποια κούραση και αν έχεις, φεύγει. Όποιον πόνο και αν νοιώθεις, τον μηδενίζεις ή τον καταπίνεις και σκας. Μπαίνεις σε ένα χώρο εχθρικό όπου έχεις αντιπάλους και έχεις τον δάσκαλο, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σου εχθρός μαζί με τον εαυτό σου. Αυτούς πρέπει να νικήσεις! Το χιούμορ σταματάει και οι ερωτήσεις δεν απαντιούνται. Πρέπει να αυτοσχεδιάσεις απαντώντας μόνος σου στις ερωτήσεις που θα προκύψουν. Πρέπει να τα βγάλεις πέρα.

 

 

Ελπίζω κάποιοι από εσάς, να καταλάβετε την δική μου οπτική γωνία, αλλά και τον τρόπο προπονητικής που εφαρμόζω.