Βρώμικη Πυγμαχία - Panantukan

Ανανεώθηκε 17/12/19

Το Panantukan είναι το πυγμαχικό κομμάτι των Φιλιππινέζικων μαχητικών τεχνών και είναι γνωστό στην περιοχή των Visayas σαν pangamot. Αποτελείται από χαμηλά λακτίσματα, ρίψεις γροθιές, αγκώνες, κεφαλιές, δαγκώματα, κτυπήματα με τον ώμο αλλά και με όλο το σώμα. Κάποιες σχολές ονομάζουν "pananjakman" τις τεχνικές λακτισμάτων και χρησιμοποιούν τα χέρια ως τυπική άμυνα.

 

Στο CCFB το Panantukan περιλαμβάνει και τα λακτίσματα χωρίς να τα ξεχωρίζει σε κατηγορίες. Μέσα στο CCFB υπάρχουν και το pananjakman αλλά και το sikaran.  To Panantukan δέν είναι σπορ, είναι πιό πολύ ένα μαχητικό σύστημα δρόμου, βρώμικο, ύπουλο και χωρίς κανόνες.

 

Η εξαπάτηση του αντιπάλου με οποιοδήποτε μέσο γίνεται επιστήμη. Υπάρχουν τακτικές και σενάρια αντιμετωπισης ενός οι περισσοτέρων αντιπάλων.

Κύριοι στόχοι είναι ο λαιμός, οι δικέφαλοι, οι τρικέφαλοι, τα μάτια, η μύτη, το σαγόνι, τα γεννητικά, τα πλευρά κ.α. Τεχνικές που θέτουν εκτός λειτουργίας τα άκρα λέγονται gunting. Το panantukan επικεντρώνεται στο να καταστρέψει το μέλος που προεξέχει και μετά να εισβάλει στην ζωτική περιοχή του αντιπάλου με κύριο σκοπό να τον θέση εκτός μάχης.

 

Τα κτυπήματα γίνονται σε ειδικά σημεία πίεσης. Τα οποία είναι σημεία όπου ή ένα νεύρο εκφύεται ή ένα νεύρο διασταυρώνεται με κάποιο άλλο ή σχηματίζει διακλάδωση σχήματος Υ. Τα σημεία πίεσης είναι κοιλότητες στο σώμα μας τα οποία μας επιτρέπουν να διεισδύσουμε στα νεύρα. Ένα τέτοιο κτύπημα στέλνει μύνημα στον εγκέφαλο ακαριαία με άμεσα αποτελέσματα, τον εγκεφαλικό αποπροσανατολισμό, το μουδιάσμα και τον πόνο του μέλους που κτυπήθηκε.  

 

Για το κτύπημα σε ένα σημείο πίεσης μεγάλο ρόλο παίζει η γωνία κρούσης. Πρέπει να ξέρεις αν το σημείο μπορείς να το κτυπήσεις ή αν είναι σημείο που ενεργοποιείται με "συστροφή" και "τρίψιμο". πχ Στο κεφάλι όλα τα σημεία είναι σημεία κρούσης εκτός απο ένα. Πρέπει να ξέρεις πως προσεγγίζεις το σημείο, δηλ το εργαλείο που χρησιμοποιείς, είναι γροθιά; είναι δάκτυλα; είναι αγκώνας; κλπ. Η τοποθέτηση των χεριών έχει άμεση σχέση με το πως κρατάς ένα μαχαίρι, είτε σε λαβή pakal είτε σε λαβή sak sak. Η κινησιολογία των χεριών έχει άμεση σχέση με το κλασσικό sinawali. 


Το panantukan στο παρελθόν επηρέασε την δυτική πυγμαχία κανοντάς την πιο κλειστή και πιο κινητική. Λόγω του ότι το Panantukan βασίζεται πολύ στην κινησιολογία του μαχαιριού, για αυτόν ακριβώς τον λόγο τα άκρα είναι μαζεμένα και υπάρχει κίνηση.

 

Μιλώντας σαν εκπαιδευτής έχω να γράψω ότι το Panantukan είναι μια τέχνη η οποία σε αφήνει να αναπνεύσεις και να δημιουργήσεις, υπάρχει η βασική ύλη εκπαίδευσης αλλά απο εκεί και πέρα μπορείς να πειραματιστείς και να συνδυάσεις τις τεχνικές δυναμικά.

  

Το panantukan πρέπει να το προσεγγίζεις σαν ένα σύστημα λεπίδας. Το κινέζικο Chi Na που εξασκούσα για χρόνια μέσα απο τα διαφορετικά στυλ του Gong fu , βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να στεγαστεί και να αναπτυχθεί. Τα σημεία πίεσης από το "νύχι του αετού" και η εσωτερική δύναμη (fajing), βοηθούν στην κατανόηση των κτυπημάτων τύπου guntings και των διεισδύσεων.

 

Γενική αρχή στο panantukan είναι "ποτέ σκληρό σε σκληρό". Οι βηματισμοί αλλά και οι επιθέσεις, αποφυγές και άμυνες έχουν άμεση σχέση με το τρίγωνο.