CCFB Logo
top of page

Βίας Καμώματα.

Το να μάχεσαι είναι η επιτομή της βιαιότητας και η κατάσταση μυαλού είναι ο μοναδικός παράγοντας για την νίκη. Η θέληση για την νίκη είναι πολύ πιο σημαντική και από τις ικανότητες που έχεις για την νίκη. Ο μεγαλύτερος εχθρός σε μια μάχη είναι ο ίδιος μας ο εαυτός και οι αναστολές, που ίσως έχουμε σε μία βίαια συμπλοκή. Το μυαλό πρέπει να ελευθερωθεί από προσχεδιασμένες τεχνικές και πρέπει να προγραμματιστεί για την άμεση και αποτελεσματική δράση βίας.


Ο σκοπός είναι ένας: Ο αντίπαλος που πρέπει να ηττηθεί! Και αυτό πρέπει να το πετύχεις με όλο σου το είναι. Άσε το εκπαιδευμένο υποσυνείδητο να σε κατευθύνει μακριά από όλες τις συνειδητές και καθορισμένης μορφής τεχνικές.


Δεν μπορείς να έχεις αποτελεσματικές και προκαθορισμένες αντιδράσεις σε άγνωστες δράσεις.


Η προκαθορισμένη άμυνα ή επίθεση, θα εμποδίσει τα ζωώδη σου ένστικτα επιβίωσης από το να εξελιχτούν. Πρέπει να βασιστείς και να εμπιστευτείς την εκπαιδευσή σου.

Μη χτίζεις την αυτοπεποίθησή σου μέσω της εμφανισής σου, μην υποτιμάς κανέναν καθώς δεν μπορείς να διακρίνεις την ικανότητα, την εμπειρία, την αποφασιστικότητα, την ταχύτητα, την δύναμη και το κρυμμένο όπλο, παρά μόνον όταν είναι εντελώς αργά. Σε γενικές γραμμές η εκπαίδευση “αυτοάμυνας” στο μαχαίρι μαστίζεται από παρερμηνείες, πομφόλυγες και πλάνες. Για να προσεγγίσεις τις μεθόδους/τακτικές άμυνας σε μαχαίρι, πρέπει πρώτα να έχεις κατανοήσει, τον τρόπο με τον οποίο ένας επιτιθέμενος θα το χρησιμοποιήσει.


Προσπαθώντας να αναπτύξω το CCFB και να προσεγγίσω την δυναμική μιας ρεαλιστικής επίθεσης με μαχαίρι, θέλησα να μελετήσω και να βασιστώ στις γνώσεις, τις εμπειρίες, τα βιβλία, τα βίντεο και τα στατιστικά στοιχεία που έχουν συλλεγεί όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχουν πολλά βίντεο από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, τα οποία δίνουν γνώση και πληροφορία, αλλά και τακτικές που ίσως μπορείς να εφαρμόσεις. Με λίγη προσεκτική μελέτη μπορούμε να μάθουμε από αυτά, και να διαμορφώσουμε αντίστοιχα τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούμε, τις μεθόδους που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε.


Το 70% των επιθέσεων με μαχαίρι κατευθύνονται πρώτα με το ελεύθερο χέρι. Ο επιτιθέμενος κρατά το μαχαίρι κοντά στα πλευρά του, καλύπτοντας ή κρύβοντας το με το σώμα του. Το ελεύθερο χέρι δεν είναι “νεκρό” ή παράλυτο. Αντιθέτως, είναι το χέρι ελέγχου με το οποίο ο επιτιθέμενος ανοίγει δρόμο, κτυπάει ή γραπώνει. Στο CCFB το λέμε “check-hand” ή χέρι ελέγχου.


Το ελεύθερο χέρι αλλάζει τελείως τη δυναμική και την έκβαση της εμπλοκής. Κυρίως γιατί η αντίδραση σου σαν αμυνόμενος θα εξαρτηθεί από την πρώτη κίνηση του ελεύθερου χεριού (του επιτιθέμενου) που θα χρησιμοποιηθεί και σαν “δόλωμα” για να μπορέσει να περάσει την αμυνά σου.


Παρατηρώντας τις πολεμικές τέχνες στο σύνολό τους, βλέπω ότι σπάνια χρησιμοποιούν την κίνηση του πρώτου χεριού. Αντιθέτως, αυτό που βλέπω είναι ισχνές και προβλεπόμενες τηλεγραφικές επιθέσεις με πρωταρχικό οδήγημα από το οπλισμένο χέρι.


Στο CCFB έχω αναπτύξει ενεργειακές ασκήσεις ροής με τέτοιο τρόπο ώστε το ελεύθερο χέρι να λειτουργεί για να σε αποπροσανατολίσει ή να σε καθηλώσει μαζί με το “2 step attack” ώστε να δημιουργηθεί και η κατάλληλη ορμή επίθεσης.


Το “2 step attack” είναι ο όρος που περιγράφει ότι μια επίθεση δεν θα γίνει από ακίνητη στάση αλλά θα υποστηριχτεί από την ορμή και το βάρος του αντιπάλου.


Οι περισσότερες επιθέσεις είναι ενέδρες και όχι μονομαχίες. Και γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο ο επιτιθέμενος θα χρησιμοποιήσει κάποιον “πολλαπλασιαστή ισχύος”, όπως ένα μαχαίρι. Δεν θέλει μια ίση μάχη, αλλά μια εύκολη λεία και ένα γρήγορο αποτέλεσμα. Θα χρησιμοποιήσει τον αιφνιδιασμό υπέρ του από κρυφή και ύπουλη θέση.