CCFB Logo
top of page

Η εκπαίδευση με μαχαίρι.

Το σύστημα το χωρίζω σε δύο κατηγορίες: Την άοπλη κατηγορία (panantukan), η οποία είναι βασισμένη στην Φιλιππινέζικη "βρώμικη πυγμαχία" και στο Κινέζικο Sanda. Την ένοπλη κατηγορία (tactical), η οποία είναι βασισμένη στις Φιλιππινεζικές μαχητικές τέχνες (FMA, kali, arnis, escrima), το παραδοσιακό βόρειο Kung Fu και το παγκόσμιο μοντέρνο warfare.


Κάποια σημεία για την εκπαίδευση


Συνήθως αυτός που φέρει το μαχαίρι και κάνει τις επιθέσεις είναι ο feeder (τροφοδότης, επιτιθέμενος) και αυτός που τις δέχεται λέγεται receiver (αποδέκτης, αμυνόμενος). Θα μείνω με τις αγγλικές ορολογίες των όρων λόγω του ότι τις χρησιμοποιώ στην διδασκαλία μου.


Κατά την εκπαίδευση ο feeder ελέγχει τον τρόπο που κινείται ο receiver ή τουλάχιστον προσπαθεί να το κάνει. Όταν έχεις να κάνεις με κάποιον αρχάριο δεν προσπαθείς να τον κόψεις ή να τον κτυπήσεις, αλλά να του μάθεις να αμύνεται, να επιτίθεται και να κινείται σωστά.


Στην πορεία ανεβάζεις την επιθετικότητά σου σαν feeder, αλλά μόνον όταν ο receiver έχει μάθει να τοποθετεί το σώμα του σωστά και με τις σωστές αντιδράσεις. Τότε οι επιθέσεις γίνονται πιο γρήγορες και πιο βίαιες.


Η διαδικασία της μάθησης είναι απλή. Όταν κάποιος έρχεται έχει τα δικά του κακά ή καλά σπασμωδικά αντανακλαστικά και αντιδράσεις. Αυτό που κάνω εγώ σαν εκπαιδευτής είναι να σου μάθω τις σωστές αντιδράσεις. Στην αρχή θα είναι μηχανικές αλλά όσο τις εξασκείς θα γίνονται αντανακλαστικές.


Μέσα από την εκπαίδευση προσπαθούμε να είμαστε πάντα ο feeder, μπορεί να μην κρατάμε εμείς το μαχαίρι αλλά το κρατάει ο άλλος για εμάς! Αυτή η έκφραση δείχνει και την νοοτροπία του συστήματος μου, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στον feeder (feeder based) και δίνει έμφαση στην επίθεση.


Οι επιρροές μου στην ορολογία και στην κινησιολογία προέρχονται και από συστήματα στα οποία έχω εξασκηθεί στο παρελθόν, λίγο ή περισσότερο.


Γενικά, το να φτάσει κανείς στο σημείο να χρησιμοποιήσει άμυνα σημαίνει ότι ο ίδιος είναι το θύμα, κάτι που πρέπει να αποφύγουμε και σαν σκέψη. Ο όρος αυτοάμυνα (self defence) καταργείται από εμένα αλλά και από το ίδιο το σύστημα.


Κατά την προπόνηση, το εκπαιδευτικό μαχαίρι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε σαν να είναι αληθινό. Αυτό είναι δύσκολο, και είναι κάτι που πρέπει να γίνει συνήθειο από την αρχή. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι, όταν μας ακουμπήσει το εκπαιδευτικό μαχαίρι τουλάχιστον αιμοραγούμε. Πρέπει πάντα να ελέγχουμε τα μαχαίρια μας ώστε να μην έχουν “αγριάδες” και τραυματίσουν τον συνασκούμενο ή εμάς. Στην προπόνησή μας προέχει η ασφάλεια.


Η διδασκαλία στο μαχαίρι περιλαμβάνει και ανατομικές λεπτομέρειες, οι οποίες ίσως δεν ακούγονται ευχάριστα σε κάποιον αρχάριο ή σε κάποιον εξωτερικό παρατηρητή. Για αυτό το λόγο κοιτάω να είμαι λίγο πιο προσεκτικός στις περιγραφές. Και ειδικά στους ζωτικούς οδηγούς σημείων στόχευσης.


Οι ζωτικοί οδηγοί σημείων στόχευσης είναι χάρτες ανατομικών οδών στο σώμα, οι οποίοι μας μαθαίνουν πού να κτυπάμε (άοπλα ή ένοπλα) με χειρουργική ακρίβεια σημείου. Παράλληλα μαθαίνουμε και διάφορα σημεία πίεσης (Dim Mak) για έλεγχο η καταστροφή του αντιπάλου.


Για την αποτελεσματικότητα ενός κτυπήματος είτε με ραβδί είτε με μαχαίρι μεγάλο ρόλο παίζει η λαβή, δηλ το πώς το κρατάς. Όταν προπονούμαστε, τα όπλα γίνονται επέκταση του εαυτού μας και καλό θα είναι να μην μας φεύγουν από τα χέρια. Κάποιες "κακιές" συνήθειες πρέπει να κόβονται από τα αρχικά κιόλας βήματα.

Αν το όπλο πέσει κάτω κοιτάμε να το αγνοήσουμε. Αυτό είναι μια σημαντική συνήθεια, η οποία σε μια δύσκολη περίπτωση μπορεί να μας σώσει την ζωή.


Η απόσπαση της προσοχής μπορεί να μας βάλει σε κίνδυνο. Αυτό θα το καταλάβετε καλύτερα μέσα από την ίδια την προπόνηση.


Στην προπόνηση δεν χρησιμοποιούμε σχεδόν ποτέ αληθινές λεπίδες. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα γίνει για κάποιον ειδικό λόγο και μόνον από τον εκάστοτε εκπαιδευτή. Μετά απ'όλα αυτά, η ευθύνη του εκπαιδευτή και του ασκούμενου είναι μεγάλη.


Εάν χρειαστεί να δώσουμε το μαχαίρι μας πάντα τηρούμε το “πρωτόκολλο ασφαλούς περάσματος”. Το πρωτόκολλο κρύβει επικίνδυνα μυστικά και ελοχεύει κινδύνους.


Όταν καταλάβεις μια τεχνική, τότε ξέρεις μια τεχνική. Όταν καταλάβεις μια έννοια, τότε γνωρίζεις χιλιάδες τεχνικές!


Την έννοια αυτή, την κατάλαβα πολύ αργότερα και αφού είχα προχωρήσει στο σύστημα αρκετά βαθιά. Κατάλαβα γιατί ο Δασκαλός μου δεν μου εξήγησε ποτέ τι σημαίνουν οι κινήσεις σε μια φόρμα. Αντιθέτως με άφησε να του πώ εγώ. Σε κάθε κίνηση έδωσα πολλές ερμηνείες και έτσι εμπλούτισα την φαντασία μου με πολλές τεχνικές και σενάρια αντί να έμενα στην μία τεχνική που θα μου είχε δώσει ο δασκαλός μου.


Πολυπλοκότητα


Κάποιοι που έχουν δει τα βίντεο μας αναφέρονται στην πολυπλοκότητα των κινήσεων και αναρωτιούνται, τι σχέση μπορεί να έχει ένα drill με μια αληθινή μάχη;


Ένα drill όπως αναφέρω, ενδελεχώς, παρακάτω, σου εμφυτεύει κάποιες ικανότητες. Η πολυπλοκότητα ξεπερνιέται με την συνεχή εξάσκηση όπου φτάνεις στο σημείο που όλα τα βλέπεις απλά, όπως ακριβώς ένας φτασμένος χειρουργός ή ένας πιανίστας. Στην αρχή όλα φαίνονται πολύπλοκα, αλλά με την σπουδή, την εξάσκηση και την επανάληψη όλα ξεκαθαρίζουν, ο χειρουργός ανοίγει σώματα με ευκολία και ο πιανίστας παράγει σύνθετη μουσική. Αυτή η πολυπλοκότητα είναι που οξύνει τα αντανακλαστικά και το μυαλό.


Ένας ανίδεος θα δει τα πάντα ώς πολύπλοκα, ένας τεμπέλης το ίδιο. Απαιτείται σκληρή δουλειά για να κατακτήσεις το οτιδήποτε!


Διάδοση


Το CCFB δίνει έμφαση στη σωστή και αποτελεσματική χρήση των αγχέμαχων όπλων, τα οποία έχουν καταβολές μέσα στα ενστικτά μας και στην αρχέγονη φύση μας. Η διδασκαλία είναι αρκετά δύσκολη και οι εκπαιδευτές θα πρέπει να έχουν μια πολύπλευρη και πολυσχιδή ικανότητα γνώσης.


Η εκπαίδευση στα αιχμηρά όπλα περιλαμβάνει τα εξής: τη σωστή μεταχείριση των λεπίδων, τη γρήγορη αναδίπλωση του όπλου, την άμυνα σε επιθέσεις, τη μεθοδολογία και την γνώση των σημείων πίεσης σε συνδυασμό με τη χειρουργική ακρίβεια. Άμυνα σε μη γραμμικές επιθέσεις και εκπαίδευση σε διάφορα σενάρια. Λογική σειρά σκέψης, σκακιστική τακτική και ανάπτυξη του mindset.-Έφερες κάποιον μαθητή σε υψηλό επίπεδο;

-Ναι. Έβγαλα τρεις καλούς φωτογράφους!


Θα με ακούσεις να λέω το παραπάνω με σκοπό να δώσω την έμφαση στο ότι η εκπαίδευση δεν αφορά μόνο λακτίσματα και γροθιές. Λίγοι το καταλαβαίνουν. Και οι περισσότεροι το χλευάζουν.

4 views