CCFB Logo
top of page

Οι γωνίες θέασης & η εξαπάτηση.

Ξαφνικά έβγαλε τον λαγό από το καπέλο του, χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς. Μαγικό κόλπο, θα πει κάποιος ή παιχνίδι του εγκεφάλου. Πως μπορεί αυτό το κόλπο να βρεί εφαρμογή στις πολεμικές τέχνες; Φαντάσου να μπορείς να βγάλεις το μαχαίρι σου χωρίς να σε δει ο αντίπαλος σου; Φαντάσου κυριολεκτικά να είσαι πιο γρήγορος από την σκιά σου (κάτι σαν τον τυχερό Λουκ) ή να νομίζουν οι άλλοι ότι είσαι;Όπως στα ταχυδακτυλουργικά τρυκ έτσι και εδώ μεγάλο ρόλο παίζουν οι γωνίες θέασης. Το, σε ποιά θέση βάζεις το σώμα σου σε σχέση με το αντιπαλό σου και το όπλο σου είναι καθοριστικό για το αποτέλεσμα της συμπλοκής. Το πώς κρατάς "αόρατο" το όπλο σου και δεν το βλέπει κανείς είναι κάτι που διδάσκεται στο CCFB.


Δεν μπορείς να παράγεις εύκολα αντίδραση, σε δράση που δεν βλέπεις.


Η τακτική εξαπάτησης περιλαμβάνει και κόλπα ψυχολογίας ή όπως τα λέω "mind fuck". Για παράδειγμα, έχεις έναν αντίπαλο μπροστά σου που με την κατάλληλη "λεκτική τακτική" τον κάνεις να βηματίσει προς εσένα (ίσως νευριασμένος). Με το που απλώσει το βήμα του έχεις μπει στην μηριάια αρτηρία γιατί απλά σου είναι πιο εύκολο έτσι.

Μια απλή ερώτηση πριν την συμπλοκή μπορεί να αποπροσανατολίσει τον αντίπαλο. Στιγμιαίο "θόλωμα" μυαλού ισούται με δισταγμό. Ο δισταγμός είναι καθοριστικός για την έκβαση και το θετικό αποτέλεσμα μιας γρήγορης συμπλοκής που κρατά 2 - 5 sec.


Σε κοιτάει άγρια; Κάνε τον να γυρίσει το κεφάλι του ώστε να του καταφέρεις το κτύπημα που εσύ θέλεις, πχ στο σαγόνι. Θέλεις γρήγορα κτυπήματα που να προκαλούν απώλεια αισθήσεων ή και σακάτεμα, διότι πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι αντιπάλοι.


Πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλή ανατομία, πχ, πώς με ένα λάκτισμα θα διαλύσεις τους πλάγιο-χιαστούς στο γόνατο; Πώς θα βγάλεις μια επιγονατίδα εκτός θέσης; Πώς θα τον ρίξεις αναίσθητο με ένα κτύπημα; Και στην απόλυτα έκτακτη ανάγκη πώς μπορείς να ξεμπερδεύεις το γρηγορότερο δυνατό!


Ο αντίπαλός σου πρέπει να γίνει η "μαριονέτα" σου! Καθορίζεις εσύ την σκέψη του και την κινησή του πριν καν αρχίσει η συμπλοκή. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχεις δαμάσει την κορτιζόλη σου, τον φόβο σου, την σκέψη σου και την ματιά σου. Μάθε, σαν εξάσκηση, να "κατευθύνεις" ανθρώπους εκεί που τους θέλεις. Ξέρω ακούγεται περίεργο αλλά σας το αναλύω.


Μια καλή εξάσκηση είναι μέσω της συζήτησης και του πόκερ. Το χιούμορ και η ατάκα παίζουν σημαντικό ρόλο στην γρήγορη σκέψη και στην εναλλαγή των συναισθημάτων του ανθρώπου που το δέχεται ή πλήττεται από αυτό. Το σκάκι σε μαθαίνει τακτική σκέψη και στρατηγική. Τα τραπουλόχαρτα σου μαθαίνουν εξαπάτηση και πώς να κατευθύνεις τις αποφάσεις του απεναντί σου (the magician choise). Προαπαιτείται σκληρή εξάσκηση με πείσμα και μεθοδικότητα.


Η ματιά σου πρέπει να είναι εστιασμένη στα μάτια του αντιπάλου, χωρίς να δείχνει φόβο. Οι αισθήσεις σε κόκκινο συναγερμό και το μυαλό να δουλεύει βγάζοντας "καπνούς" από την χρήση. Η ματιά εξασκείται. Μια καλή άσκηση για την "σκλήρυνση της ματιάς" είναι η εξής: κοίτα τον άλλον στα μάτια μέχρι να κατεβάσει το κεφάλι του.  

Και αν δεν το κατεβάσει και πάει για παρεξήγηση τότε ¨παίξε¨ με τα λόγια και αποπροσανατόλισέ τον (κοινωνική μηχανική). Υπάρχει μια απόσταση γύρω σου που αν παραβιαστεί θα χάσεις το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού (κενό αντίδρασης). Κράτα την απόσταση που πρέπει, και την σωστή στιγμή ξάφνιασε ακόμα και τους δαίμονες. Να είσαι ταχύς και ακριβής σαν χειρουργός. Μελέτα, ρώτησε και μάθε ανατομία. Οι περισσότεροι μπερδεύουν την καρωτίδα τους με την τραχεία τους.


Ο ξαφνικός οξύς πόνος, η "γρήγορη σκέψη" και μια ερώτηση, θολώνουν τον εγκέφαλο. Στο CCFB έχουμε εξοικειωθεί με τον οξύ ξαφνικό πόνο αλλά και το “πέπλο θόλωματος”. Δουλεύουμε αρκετά με τη θολότητα μυαλού και την γρήγορη σκέψη. Οι μαθητές μου ξέρουν τι εννοώ! Εάν θολώσεις, παγώνεις σαν λαγός που βλέπει ξαφνικά προβολείς αυτοκινήτου!


Ο ξαφνικός και οξύς πόνος μπορεί να αλλάξει την θέση σώματος του αντιπάλου και έτσι να μπορέσεις να διεισδύσεις σε κάποιο ζωτικό σημείο που λίγο πριν, ήταν καλυμμένο από την στάση του σώματος του. Συνήθως οι ώμοι καλύπτουν σαγόνι αλλά και το σαγόνι καλύπτει την τραχεία, βρες την τακτική με την οποία θα του τα αφήσεις όλα ακάλυπτα για να διεισδύσεις.


Άφησέ τον να σε υποτιμήσει και τότε κτύπα με ό,τι έχεις και δεν έχεις χωρίς δισταγμό, αντιθέτως μην υποτιμάς κανέναν! Όλοι μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Προσοχή, εσύ μπορεί να προστατεύεις την περιουσία σου και ο άλλος την ζωή του. Θα σε εκτελέσει γι'αυτό.


Μάθε να δουλεύεις τα "εργαλεία" σου ενώ είσαι φαγωμένος, ενώ είσαι κούρασμένος, ενώ είσαι γενικά παραδομένος σε σωματική αλλά και ψυχική κακουχία. Εδώ διαφέρει και αυτός που ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες σαν στάση ζωής από έναν αθλητή. Πχ στον αθλητισμό δεν είναι σωστό να κάνεις προπόνηση με γεμάτο στομάχι, στην αυτοπροστασία όμως είναι μια κατάσταση που πρέπει να έχεις εκπαιδευτεί. Και γενικά, όταν κάνεις τέτοιου είδους προπονήσεις, μην αναζητάς τις τέλειες συνθήκες. Στη μάχη τίποτα δεν είναι τέλειο.


Η ατέλεια και η κακουχία που δεν έχεις συνηθίσει θα σε γονατίσει και θα σε συνθλίψει.Το πραγματικό όπλο είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος και το πώς λειτουργεί, πρέπει να τον έχεις σωστά ακονισμένο και προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει την ωμή βία.Το μαχαίρι είναι για να το αισθανθείς και όχι για να το δείς! 

4 views