CCFB Logo
top of page

Πρόλογος.

Updated: Dec 30, 2022


Τώρα, αν πιστέψεις δύσκολα, αναγνώστη, τ' ό,τι πω, παράξενο δεν είναι. Κι εγώ με βιάς, που τό 'δα, το πιστεύω".


Δάντης, Θεία Κωμωδία,τραγούδι ΚΕ, στ. 46-48, μτφρ. Ν.ΚαζαντζάκηςΚουλουριασμένος στο σκοτεινό μπάνιο μου με κλειστή την πόρτα κλαίω γοερά και τρέμω από φόβο. Πρέπει να τελειώσει αυτό το μαρτύριο. Στις αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων κάθε φορά συναντώ τον ξυλοδαρμό από τον πατέρα μου. Σκληρός και αθλητικός με ένα χέρι πολύ βαρύ να με κτυπάει με και χωρίς αιτία. Μεγάλωσα μέσα στον φόβο. Είδα ανείπωτες σκηνές ενδοοικογενειακής βίας. Το σώμα μου έβγαζε σπυριά, ίσως κάποιου είδους αλλεργία, όμως όχι· τώρα ξέρω, το αυτοάνοσο είχε αρχίσει να μου κτυπά την πόρτα από πολύ νωρίς. Το στρες για να μη φάω ξύλο ήταν μεγάλο. Το κορμί μου γέμιζε κοκκινίλες και σπυριά. Και έπειτα από το ξύλο με την ζωστήρα έπεφτε ξύδι πάνω μου και θυμάμαι να κλαίω δυνατά από τον πόνο και το τσούξιμο. Ήμουν μόλις 7 χρονών!


Κλείνομαι στον εαυτό μου φοβισμένος και χωρίς διεξόδους. Στα 15 μου γράφομαι στο Judo του Πανελληνίου. Πτώσεις, ρολαρίσματα, ζαλάδα, ιδρωτίλα και ποδαρίλα είναι αυτά που θυμάμαι. Κάνουμε σκληρή προπόνηση με αλλεπάλληλες πτώσεις και μπιστίγματα σε μια αίθουσα χωρίς παράθυρα. Θέλω να θεριέψω ώστε να αντέχω αυτό που γίνεται στο σπίτι. Θέλω να αντέχω το ξύλο... Κάπως έτσι ξεκινώ.


Περνώ από το Tae Kwon Do στην σχολή του Σταμάτη Κάσση. Εκεί δουλεύω τα λακτίσματα μέχρι να βγεί η πέτσα από τις πατούσες μου, με λιωμένους από τα κτυπήματα θώρακες και πόνος αρκετός στα πόδια και στα καλάμια. Δεν είναι όμως αυτό που ψάχνω, εγώ θέλω να κάνω αυτό που έβλεπα και θαύμαζα στις ταινίες του Τζάκι Τσαν. Θέλω να κάνω την τεχνική των ζώων, θέλω να γίνω ο μπεκρής δάσκαλος Yuen Siu-tien που δίδασκε τον Τζάκι Τσαν στην ταινία Snake in the Eagle’s Shadow του 1978, θέλω να μάθω Kung Fu.


Τότε έρχεται στην ζωή μου ο master Κώστας Κωστόπουλος ο οποίος δίδασκε shaolin kung fu. Είναι ο πρώτος μου δάσκαλος στο Kung Fu. Μαθαίνω κινησιολογία, ζώων, χεριών και στάσεων. Αρχίζω να γίνομαι δυνατός, να αντέχω! Να έχω αυτοπεποίθηση.


1987 Στη σχολή του Κώστα Κωστόπουλου στο Athens Gym
1986-1987 Στη σχολή του Κώστα Κωστόπουλου στο Athens Gym

Κάποια στιγμή ο δάσκαλος φεύγει για Αμερική και μας αφήνει στα χέρια του Θεσσαλονικιού Γεώργιου Κυριακίδη κάνοντας Wu Shu Kwan. Το νέο αυτό σύστημα ουδεμία σχέση έχει με το Κung Fu, είναι τραχύ με διακοπτόμενη ροή, όπως το καράτε και δεν μου ταιριάζει. Τότε κάνω τους πρώτους μου αγώνες με θεατές και χάνω, αλλά αντέχω το ξύλο, δεν φοβάμαι πια.


Συνεχίζω με Τάϊ Νούϊ Kung Fu στην σχολή του Ανδρέα Τουλιάτου κάνοντας αετό και δράκο. Σκληρές προπονήσεις σε έναν υπόγειο χώρο στην καλλιθέα. Το σύστημα που δημιούργησε ο Λιβανέζος Sijo Jean Chakib El Khoury. Μάχες χωρίς προστατευτικά και πτώσεις σε τσιμέντο που το κάλυπτε απλά μια μοκέτα. Λακτίσματα σαρώσεις ή δράκους όπως τους λέγαμε, push ups στα δάκτυλα του ενός χεριού, θυμάμαι τον δάσκαλο Τουλιάτο να μας δίνει εγχειρίδια διατροφής, ανατομίας, γυμναστικής και ιστορίας των πολεμικών τεχνών. Βλέπω μια διαφορετική νοοτροπία διδασκαλίας, πιό εσωτερικής που βασίζεται στην τέχνη και το βιβλίο.


Το 1987 διακόπτω τις προπονήσεις μου και κατατάσσομαι εθελοντικά στις Ειδικές Δυνάμεις ως πεζοναύτης και αφού περάσω την βασική