Chi Sao "sticking hands".
Updated: Sep 2, 2022
Το chi sao είναι ένας κινέζικος όρος που σημαίνει κολλημένα χέρια και αποτελεί ανπόσπαστο κομμάτι πολλών παραδοσιακών κινέζικων πολεμικών τεχνών.Εξασκεί την αίσθηση της αφής σε μια συμπλοκή, ειδικότερα σε μάχες πολύ κοντινής απόστασης. Εκπαιδεύει τον ασκούμενο να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της πίεσης που δέχεται από τον αντίπαλο του, την προέλευση και την κατεύθυνσή της ώστε να μπορεί να την αναχαιτίσει, να τη διαχειριστεί και να την εκμεταλλευτεί προς όφελός του. Ή ακόμα και να την επιστρέψει στον αντίπαλο εάν κατέχει το ανάλογο skill.
Το chi sao είναι απαραίτητο γιατί αναπτύσσει αντανακλαστικά σε αποστάσεις που το μυαλό και το μάτι δεν έχουν ούτε το χρόνο ούτε τη δυνατότητα να εκτιμήσουν μια κατάσταση και να αντιδράσουν.
Η πιο γνωστή απεικόνιση αναπαράστασης chi sao είναι η περίφημη σκηνή από την ταινία Enter the dragon, όπου ο Bruce Lee ξεκινά τη μάχη σε μπροστινή θέση ενώνοντας το μετακάρπιο του μπροστινού χεριού ή αλλιώς man sao (χέρι οδηγός) με το αντίστοιχο του Robert Wall, ο οποίος βρίσκεται στην ίδια stance.
Nα σημειωθεί πως τα μετακάρπια λόγω πολλων νευρικών και ασθητηριακών απολήξεων είναι εξαιρετικά αισθητήρια όργανα, με αποτέλεσμα να έχουν παρασάγγας πιο γρήγορη απόκριση από άλλα σημεία του σώματος. Κάθε φορά που δεχόμαστε κάποια δύναμη παραγεται μία πληροφορία, η πληροφορία αυτή μεταφέρεται στο αντίστοιχο ημισφαίριο του εγκεφάλου και απο εκεί δίνεται η εντολή στο αντίστοιχο χέρι να κάνει την κίνησή του.
Κάτι τέτοιο σε μια στρεσογόνα κατάσταση, όπως η συμπλοκή οπου παράγεται και τρομερή ποσότητα αδρεναλίνης, καθιστούν πολύ δύσκολη την προσπάθεια του αμυνόμενου να αμυνθεί.Το chi sao λοιπόν χρησιμεύει στο να εκμηδενίσει τον χρόνο που χρειάζεται ο εγκέφαλος να δώσει εντολή στα χέρια να κινηθούν αφότου το χέρι δεχθεί κάποια πληροφορία/ ερέθισμα (σπρώξιμο, πίεση, δύναμη ).
Υπάρχουν όμως κάποιες παγίδες. Σε καταστάσεις υψηλού στρες όπως μια συμπλοκή, εάν ο αμυνόμενος πανικοβληθεί σε συνδυασμό με την έκρηξη αδρεναλίνης της στιγμής, τότε χάνεται η αίσθηση της αφής όπως και οποιαδήποτε λεπτότητα στην κίνηση. Ενας martial artist λοιπόν θα πρέπει να εντρυφήσει και να εμβαθύνει στην πολεμική τέχνη που επιλέγει, καθότι τα συστήματα αυτά διδάσκουν πώς να είναι κάποιος κύριος του εαυτού του σε τέτοιες καταστάσεις. Αυτή είναι η φιλοσοφία του kung fu.
O ασκούμενος ξεκινώντας την εκπαίδευσή του θα κανει απλές ασκήσεις όπως η προαναφερθείσα με τον Bruce Lee, με τον ίδιο τρόπο θα εκπαιδεύσει το αριστερό χέρι και απώτερος σκοπός/ εξέλιξη θα είναι η ένωση και των δύο χεριών με τα χέρια του παρτενέρ. Οι ασκήσεις αυτές με τον καιρό και την αντίστοιχη πρόοδο του ασκούμενου ολοένα και περιπλέκονται, φτάνοντας στο σημείο οι συνασκούμενοι να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα και τα δύο τους χέρια χωρίς να χάνουν την επαφή, αλλά ταυχόχρονα και τα πόδια (chi jerk). Για κάποιον πραγματικό γνώστη το chi sao είναι πολύ πρακτικό και ρεαλιστικό.
Είναι κάτι πολύ δύσκολο και για να το κατακτήσει κανείς χρειάζονται χρόνια και πολλή προπόνηση. Χρειάζεται συνεχή εξάσκηση καθώς είναι τεχνική στην οποία πρέπει ο ασκούμενος να έχει συνέχεια την ευαισθσία της αφής σε εγρήγορση. Στην αρχή διδάσκεται σε στυλιζαρισμένη μορφή καθώς θέλουμε ο ασκούμενος να επικεντρωθεί καθαρά στο κομμάτι της αφής και να μην έχει το άγχος άλλων επιθέσεων ή πιέσεων.
Στην αρχή ο ένας παρτενέρ ασκεί στον αλλο πίεση και σαν απάντηση είναι η εκτροπή της κατεύθυνσης της δύναμης την οποία δέχεται. Με τον καιρό, αφού ο ασκούμενος αναπτύξει το skill του και το βηματισμό, θα μπορεί αρμονικά να συνδυάσει την εκτροπή της δύναμης που δέχεται, θα χρησιμοποιεί στρατηγική και εν τέλει το chi sao θα είναι σημείο αναφοράς του. Θα μπορεί με ευκολία να διαβάζει κενά στον αντίπαλο, να εντοπίζει πού έχει το βάρος ο αντίπαλος, προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί βάσει της πίεσης που βάζει κλπ.
Το chi sao είναι μια ικανότητα που μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε στυλ, διότι βασίζεται στην επαφή με τον αντίπαλο, κάτι το οποίο αποτελεί εξ ορισμού την έννοια της συμπλοκής.
Ιδιαίτερα στο CCFB το c