Ρίψεις μαχαιριού*

Ανανεώθηκε 17/11/19

Τα περισσότερα μαχαίρια δεν έχουν σχεδιαστεί για ρίψη. Υπάρχουν ειδικά μαχαίρια που ρίχνουν, τα οποία είναι τέλεια ισορροπημένα για το αθλητικό πέταγμα (projectile). Στις περισσότερες χώρες είναι παράνομο να μεταφέρεις μαχαίρι στο οχημά σου ή πάνω σου. Εάν σε έλεγχο της αστυνομίας σου βρουν ένα τέτοιο όπλο θα σε συλλάβουν αυτόματα. Ως εκ τούτου, πιθανότατα θα υπερασπιστείτε τον εαυτό σας με ένα μικρό εργαλείο/μαχαίρι τσέπης, εφόσον είναι νόμιμο στην περιοχή σας ή ένα μαχαίρι κουζίνας αν σου επιτεθούν σε κάποιο εστιατόριο ή στο σπίτι σου και αυτά τα μαχαίρια δεν είναι σχεδιασμένα για ρίψη.

 

Αλλα με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορείς να πετάξεις τα πάντα. Οι κινηματογραφικές ταινίες του Χόλιγουντ κάνουν την ρίψη του οποιοδήποτε μαχαιριού να φαίνεται πολύ εύκολη. Σε μια ταινία δράσης το μαχαίρι ρίχνεται με μεγάλη επιδεξιότητα και πάντα βρίσκει το σημείο στόχο. Και σχεδόν πάντα ο κακός πέφτει κάτω. Ωστόσο, στην πραγματική ζωή αυτό συμβαίνει σπάνια, ειδικά με έναν μικρό αναδιπλούμενο μαχαίρι ή κάποιο μαχαίρι κουζίνας.

Όποιος έχει βγει ποτέ στην “πίσω αυλή” για να πετάξει μαχαίρια σε ξύλινη σανίδα, ξέρει πόσο δύσκολο είναι να καρφώσει ένα μαχαίρι από την μύτη και όταν αλλάξει και η απόσταση όλα αρχίζουν πάλι από την αρχή, οι μικρό-προσαρμογές, η λαβή και ο υπολογισμός των περιστροφών που πρέπει να γίνουν.

 

Ο γενικός κανόνας είναι “εάν ΔΕΝ είσαι εκπαιδευμένος να το πετάς, κράτα το στα χέρια σου καθώς το μαχαίρι θα είναι πιο αποτελεσματικό σφιχτά στην παλάμη σου και ειδικά όταν ο εισβολέας έχει παραβιάσει την κόκκινη ζώνη σου. Προσέξε όμως! Ρίχνοντας το χάνεις το όπλο που κρατούσες και ενδεχομένως να δώσεις στον επιτιθέμενο ένα όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου, μπορεί να αστοχήσεις ή μπορεί να μην πείρεις κάποιο ζωτικό σημείο ή όργανο.

 

Υπάρχουν μόνο τρεις περιπτώσεις για να πετάξεις το μαχαίρι σου σε κάποιον εισβολέα:

 

1. Θέλεις να τραυματίσεις τον επιτιθέμενο, καθώς έρχεται σε εσένα απειλητικά και βρίσκεται σε μικρή απόσταση,  αλλά έχεις ένα άλλο όπλο ως εφεδρικό. Ένα σενάριο που το ονομάζω κάλυψη πίσω από το μαχαίρι ή ακόμα και αντιπερισπασμός

 

2. Προσπαθείς να ξεφύγεις από τον επιτιθέμενο και θέλεις να τον επιβραδύνεις όσο μπορείς. Ρίχνοντας οποιοδήποτε αντικείμενο σε κάποιον, ειδικά, κάτι αιχμηρό, μπορεί να τον επιβραδύνει καθώς θα τον κάνει πιό προσεκτικό αλλά και διστακτικό τόσο όσο να μπορέσεις να διαφύγεις.

 

3. Έχεις τραυματιστεί σοβαρά, δεν μπορείς να ξεφύγεις και ο επιτιθέμενος έρχεται να σε εκτελέσει. Έχεις την τελευταία λύση, η τελευταία προσπάθειά σου για να επιβιώσεις. Ρίχνεις το μαχαίρι σου για να τον σταματήσεις.

 

Στο CCFB έχουμε ρίψη αντικειμένων καθώς η χωροαντίληψη είναι τακτική ικανότητα. Με την συνεχή εξάσκηση μπορείς να ρίξεις ότι θέλεις. Δεν είναι απαραίτητο να καρφωθεί κιόλας. Η ροπή που αναπτύσεται από τις περιστροφές αυξάνει την δύναμη κρούσης. Αρκεί να πετύχεις τον στόχο. Προσωπικά είμαι σε θέση να πετάξω το οτιδήποτε αιχμηρό και να το καρφώσω εκεί που πρέπει αρκεί να έχει κάποιο βάρος που θα με βοηθήσει στην περιστροφή.

 

Προσοχή στην εξασκησή σας να φοράτε οπωσδήποτε γυαλιά προστασίας καθώς τα μαχαίρια γυρνούν πίσω. Αυτό το έμαθα με τον δύσκολο τρόπο και με ράμματα. Και ποτέ μην ρίξετε σε καμπυλωτή επιφάνεια όπως ο κορμός ενός δέντρου.


* Bασισμένο στην αρθρογραφία τou Jim Wagner