Ζωτικά σημεία για ένα μαχαίρι

Ανανεώθηκε 18/12/19

Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να σε κάνει να σκεφτείς πόσο ευάλωτος είσαι. Να μάθεις να προστατεύεις τα ζωτικά σου σημεία και να έχεις μια σχετική εγρήγορση ώστε να αποφύγεις κάτι κακό που θα μπορούσε να σου συμβεί.

 

Το μαχαίρι είναι βρώμικο όπλο γιατί μυρίζεις και νοιώθεις αυτόν που σε μαχαιρώνει.Στρίβωντας το μαχαίρι στην πληγή την μεγαλώνεις. Μεγαλύτερη πληγή συνεπάγεται μεγαλύτερη και πιο γρήγορη απώλεια αίματος. Με περισσότερες τρύπες αδειάζει ένα δοχείο πολύ γρηγορότερα.

Λίγα λόγια για το αίμα εν’ συντομία.Το αίμα αποτελείται από το πλάσμα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Στο πλάσμα που αποτελεί και το 55% του αίματος είναι διαλυμένες οι χρήσιμες και οι άχρηστες ουσίες. Αποτελείται κυρίως από νερό. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα.

Στην επιφάνειά τους υπάρχουν κάποιες ουσίες που μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ανάλογα με τις ουσίες αυτές, διακρίνουμε τους ανθρώπους σε 4 ομάδες αίματος: Α, Β, ΑΒ και 0. Θα πρέπει να γνωρίζουμε την ομάδα αίματος που έχουμε γιατί ίσως κάποτε να χρειαστεί να δεχτούμε ή να δώσουμε αίμα.

Τα λευκά αιμοσφαίρια, μας προστατεύουν από τα μικρόβια. Αποτελούν δηλαδή την άμυνα του οργανισμού. Τα αιμοπετάλια συμβάλλουν στην πήξη του αίματος σε περίπτωση αιμορραγίας
Λίγα λόγια για την καρδιά εν συντομία.
Μιά μέση καρδιά εξωθεί 70ml αίματος σε κάθε κτύπο. Και δίνει περίπου 72 κτύπους το λεπτό, άρα εξωθεί περί τα 5 λίτρα αίματος το λεπτό. Την πληροφορία αυτή κρατήστε τη γιατί θα την χρησιμοποιήσω πιο κάτω.

Ένας υγιής ενήλικας έχει 3,8 - 5,6 λίτρα αίματος. Μπορεί κάποιος να χάσει το 15% του αιματός του χωρίς να έχει άμεσες συνέπειες για την υγεία του. Πέρα από αυτό το όριο εκδηλώνονται ζαλάδες, εκνευρισμός και πέφτει αισθητά η θερμοκρασία του σώματος! Αν η απώλεια αγγίξει το 40%, εμφανίζεται κοιλιακή μαρμαρυγή (αρρυθμία). Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε καρδιογενές σοκ και σε παύση της αποτελεσματικής κυκλοφορίας του αίματος. Κατά συνέπεια είναι θέμα λεπτών να επέλθει αιφνίδιος καρδιακός θάνατος. Το θεωρητικό όριο είναι το 50%, ενώ το πρακτικό το 75%.

Εαν το μαχαίρι κόψει μία από τις σημαντικές μας αρτηρίες, τις λεγόμενες bleeders (κοιλιακή αορτή, μηριαία αρτηρία, υποκλείδιος αρτηρία, καρωτιδική αρτηρία) τότε θα πέσει αμέσως η θερμοκρασία του σώματος από την χαμηλή πίεση αίματος και θα "στεγνώσει" από αίμα σε κάτι λιγότερο από λεπτό!

Περιγραφικά οι αρτηρίες στέλνουν με πίεση (αρτηριακή πίεση) το αίμα από την αριστερή κοιλία της καρδιάς στο περιφερικό αρτηριακό δίκτυο μέχρι τα τριχοειδή. Και επιστρέφει πάλι μέσω των φλεβών στον δεξιό κόλπο της καρδιάς με λιγότερη πίεση.Το αίμα στις αρτηρίες είναι πλούσιο σε οξυγόνο και έχει έντονο κόκκινο χρώμα. Από τα διάφορα όργανα του σώματός μας το αίμα ρέει προς την καρδιά μέσα από τις φλέβες. Το αίμα στις φλέβες περιέχει διοξείδιο του άνθρακα και έχει πιο σκούρο χρώμα. Γι' αυτό το λόγο οι αρτηρίες σχεδιάζονται στους χάρτες ανατομίας με κόκκινο χρώμα ενώ οι φλέβες με μπλε.

 

Αορτή (κοιλιακή αορτή).
Η Αορτή εκφύεται από την αριστερή κοιλία της καρδιάς και ανάλογα με την πορεία της διακρίνεται σε τρία μέρη, την ανιούσα αορτή, το αορτικό τόξο και την κατιούσα αορτή (θωρακική και κοιλιακή αορτή). Είναι η πιό βασική αρτηρία καθώς στέλνει το αίμα από την καρδιά στα υπόλοιπα όργανα του σωματός μας. Και αυτό τη καθιστά έναν υπέροχο αλλά δύσκολο στόχο.

Η προσέγγιση από τον θώρακα είναι πολύ δύσκολη καθώς προστατευέται από το στέρνο αλλά και τους πνεύμονες. Στην κοιλιακή χώρα προστατευέται μπροστά από τα εσωτερικά μας όργανα και πίσω από την σπονδυλική μας στήλη.

Για να τραυματίσει κάποιος την αορτή χρειάζεται μεγάλο μαχαίρι με οδοντωτή λάμα. Η διείσδυση από το πλάι είναι πιο εύκολη αλλά θέλει περισσότερη ακρίβεια. Το υψηλό ζάχαρο μπορεί να παραμορφώσει (να στραβώσει) την αρτηρία.

Καρωτίδες.Οι πιό ευάλωτες αρτηρίες που έχουμε είναι οι καρωτίδες και βρίσκονται στην περιοχή του λαιμού. Η αριστερή κοινή καρωτίδα εκφύεται από το αορτικό τόξο, ενώ η δεξιά εκφύεται από την ανώνυμη αρτηρία. Κάθε μία κοινή καρωτίδα φέρεται προς τα άνω στον τράχηλο και διαιρείται στην έσω καρωτίδα και στην έξω καρωτίδα. Οι αρτηρίες αυτές χορηγούν αίμα στη κεφαλή και στο τράχηλο.

Πολλοί συγχέουν την καρωτίδα με την τραχεία. Προσοχή οι καρωτίδες βρίσκονται σε άλλη θέση (εκεί που δαγκώνει ο Δράκουλας). Προστατεύονται δε από τον στερνοκλειδομαστοειδή μυ. Είναι ένα από τα πρώτα ανατομικά πράγματα που διδάσκω. Στο CCFB τα περισσότερα κτυπήματα έχουν να κάνουν με την περιοχή του λαιμού.

Τραβώντας το κεφάλι πίσω (ίσως από τα μαλλιά του αντιπάλου η με κάποια άλλη τεχνική) αποκαλύπτεις τελείως την τραχεία, εαν την κόψεις, χάνεται η φωνή που πιθανόν να φώναζε κάτι και να πρόδιδε την παρουσία σου. Ο θάνατος είναι σκληρός και αγχώδης καθώς προκαλείται ασφυξία.

Αν παράλληλα κόψεις και την καρωτίδα τότε ο θάνατος επέρχεται πολύ πιο γρήγορα. Προσοχή η καρωτίδα σε "λερώνει" πετάει το αίμα με μεγάλη πίεση, καλό είναι να έχεις λάβει και την ανάλογη θέση ώστε να μην "λερωθείς" σε περίπτωση που θες να περάσεις απαρατήρητος. Εαν καταφέρεις να κόψεις και τις δύο καρωτίδες ο Θάνατος έρχεται σε δευτερόλεπτα.

To kerambit είναι ένα μαχαίρι που μπορεί να ξεριζώσει κυριολεκτικά όλο το εμπρόσθιο τμήμα του λαιμού με μία κίνηση. Και αυτό το καθιστά ένα πολύ επικίνδυνο τύπο μαχαιριού.

Οι καρωτίδες και γενικά ο λαιμός είναι ένα σημείο που πρέπει να υπερασπιστείς πάση θυσία σε μια ενδεχόμενη επίθεση με μαχαίρι. Την ζημιά μπορεί να στην κάνει και η νύξη με ένα μικρότερο μαχαίρι που πιθανόν δεν έχεις δει, οπότε πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Στην καρωτίδα μπορείς να φτάσεις και με έναν στυλό αρκεί να ξέρεις την ακριβή της τοποθεσία.
Η δουλειά του μαχαιριού είναι να αχρηστεύει τένοντες και μυς αλλά και να κάνει τρύπες στο σώμα οι οποίες δουλεύουν σαν κάνουλες εξαγωγής αίματος.